GJA Logo Website
GJA Header Aanmelden

Aanmelden voor de essentiële functies

De Gelderse jeugdalliantie heeft één centrale voordeur voor de essentiële functies. Medisch verwijzers, gemeenten en gecertificeerde instellingen kunnen een jongere hier aanmelden voor hoogspecialistische jeugdhulp. Het gaat om open, vrijwillige plaatsingen. Plaatsingen binnen JeugdzorgPlus lopen nog steeds via de plaatsingscoördinator gesloten jeugdzorg.

Komt een jongere in aanmerking voor de essentiële functies (zie kader hiernaast)? Volg dan de stappen hieronder om de jongere aan te melden. 

Instroomproces in beeld

Goed om te weten
Wanneer komt een jongere in aanmerking voor de essentiële functies?
  • Verblijf in een pleeggezin of gezinshuis is nu geen optie.
  •      Regionaal gecontracteerd aanbod zoals een behandelgroep in de wijk is niet passend.
  •      De hulpvraag van de jongere is besproken in het RET.
  •      Er is behoefte aan hoogspecialistische zorg zoals onvoorwaardelijk wonen, een driemilieuvoorziening of JeugdzorgPlus.     
  • De zorgvraag is complex: er zijn meerdere problemen en oorzaken.
  •      Je bent op zoek naar een integrale aanpak.

Aanmeldproces

We willen zorgvuldig omgaan met de plekken voor deze hoogspecialistische zorg. Daarom heeft het onze zeer sterke voorkeur dat je eerst met het Regionaal Expert Team (RET) van jouw jeugdregio overlegt. Als medisch verwijzer doe je dit via de lokale toegang van de gemeente. Het RET kan goed inschatten of de essentiële functies daadwerkelijk nodig zijn voor de jongere. En denkt mee over een mogelijk alternatief. 

Zorg dat de benodigde documenten beschikbaar zijn. Zonder deze stukken kunnen we de aanmelding niet in behandeling nemen. Dit zijn:

  • Een verklarende analyse.
  • Een perspectiefplan waarin het doel van plaatsing duidelijk is omschreven.
  • Een aanzet tot een veiligheidsplan. Dit plan wordt verder ingevuld tijdens het traject.
  • Een dossier met de zorgvraag.

Let op:

  • Mogelijke bestandstypes: doc, docx, pdf of jpg
  • Bestandsgrootte: maximaal 5Mb

Na aanmelding bekijken we welke organisaties van de Gelderse jeugdalliantie de juiste zorg kunnen geven aan de jongere. Daarvoor moeten we alle informatie die je bij de aanmelding verstrekt onderling kunnen delen.

Als aanmelder ben je verantwoordelijk voor het verkrijgen van de toestemming voor het delen van gegevens met de Gelderse jeugdalliantie. Deze toestemming geef je aan op het aanmeldformulier. 

De jongere op de juiste plek

Na aanmelding van een jongere toetst het aanmeldteam of zorg binnen de essentiële functies passend is.

Zo ja, dan bekijkt het aanmeldteam welke verblijfsaanbieder van de Gelderse jeugdalliantie de juiste plek is voor de jongere. Die organisatie pakt de aanmelding op. En betrekt waar nodig andere organisaties van de Gelderse jeugdalliantie om de jongere de zorg te geven die nodig is.

Zo nee, dan wordt de aanmelding teruggegeven aan de verwijzer, eventueel met een passend advies voor regionaal aanbod. 

Plaatsingsgesprek

Is duidelijk welke verblijfslocatie de juiste plek is voor de jongere? Dan volgt een plaatsingsgesprek op die locatie. Hierbij zijn in ieder geval de jongere, ouders/verzorgers, de verwijzer en de (regie)behandelaar aanwezig. Andere belangrijke personen zijn natuurlijk ook welkom. Tijdens het plaatsingsgesprek: 

  • maken de jongere en ouders/verzorgers kennis met de locatie
  • bespreken de aanwezigen de zorgvraag
  • spreken de aanwezigen af wanneer de jongere verhuist naar de verblijfslocatie. 

Mobiele brigade inzetten: hoe doe je dat als zorgorganisatie of verwijzer?

De mobiele brigade is een apart onderdeel van de essentiële functies. Gelderse zorgorganisaties en verwijzers kunnen dit team inzetten voor aanvullende expertise bij de behandeling van een jongere. De mobiele brigade komt op locatie voor analyse en advies.

Wil je de mobiele brigade inzetten? Neem hiervoor contact op met het Regionaal Expert Team.

Lees meer over de mobiele brigade

Onvrijwillige plaatsingen, hoe werkt dat?

We werken nu en de komende jaren hard aan de afbouw en ombouw van JeugdzorgPlus. Toch is gesloten jeugdzorg voor sommige jongeren nu nog nodig. Onvrijwillige plaatsingen binnen de essentiële functies lopen volgens het reguliere traject: de plaatsingscoördinator gesloten jeugdzorg. 

Vragen?

Neem contact op met de centrale voordeur voor de essentiële functies. Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. 

GJA Aanmeldteam .svg